THIS TEXT AVAILABLE ONLY IN SERBIAN:

Indijski kulturni centar organizuje izložbu fotografija Karima Salima pod nazivom “Oko Indije”, koja se otvara u nedelju 2. novembra. u 19h u Indijskom kulturnom centru, Bulevar Milutina Milankovića 160, Novi Beograd.

Fotografije su zamrznuti trenuci u vremenu nastali tokom jednomesečnog putovanja kroz Indiju, beleške u slici kao intimni dnevnik jednog otkrivanja, prenose nemo priču o razređenom vazduhu u podnožju Himalaja, šumu talasa Arapskog mora, dirljivom susretu sa Dalaj Lamom, boji Ganga od izvorišta do svetih gradova, pustinjskom vetru sve do uspavanih hramova Radžastana, uz slavljenje boja Holija, vrevu bazara Delhija, do bestežinskog Tadž Mahala. Putovanje ispunjeno omamljujućim začinima, zlatom i prašinom, mističnim jezerima, škripom rikši, prštećim bojama, neobičnim susretima, širokim osmesima i tajanstvenim pogledima.

U sklopu otvaranja izložbe biće održana i prezentacija sa projekcijom u kojoj će svoje iskustvo otkrivanja Indije sa gostima podeliti autor fotografija Karim Salim, kao i Maja Kosanović, saputnik i autor putopisa.

Karim Salim (r. 1974), akademski grafičar, matematičar i programer: profesionalno se bavi advertajzingom i dizajnom, tokom poslednjih 15 godina radio kao art direktor i kreativni direktor u više reklamnih agencija, a sada vodi i sopstveni dizajn studio. Dobitnik je više priznanja iz oblasti advertajzinga, dizajna i režije. Između dizajniranja logotipa i veranja po drveću, pravljenja sajtova i menjanja pelena, poslovnih sastanaka i čitanja bajki, ne odvaja se od svoje torbe pune objektiva. Iako mu nije primarna oblast, fotografiju ne doživljava kao hobi već kao nasušnu potrebu, jer je u vremenu instant življenja ona postala snažan lek protiv trošnosti sećanja. Kada ne putuje, onda sanja svoja putovanja.
Više o autoru na www.linkedin.com/profile/view?id=48172427 i www.karimsalim.com.

Maja Kosanović je doktor bioloških nauka i naučni saradnik ali u svetlu ovog dogadjaja pre svega pasionirani putnik koji uživa u sasvim ličnom otkrivanju novih predela i kultura. Autor je putopisa o Indiji nastalog na istom putovanju kada i fotografije Karima Salima.
Indijski kulturni centar je osnovan pod pokroviteljstvom Ambasade Indije u Beogradu i uz svesrdnu podršku njene ekselencije ambasadorke Indije, g-đe Narinder Čauhan, radi ostvarivanja ciljeva u oblasti kulture i umetnosti, ostvarivanja i unapređenja kulturno-tehničke razmene, promovisanja naučno, tehničke, tehnološke, sportske i ekonomske saradnje između građana i institucija Indije i Srbije, edukacija radi očuvanja i negovanja nacionalnog, jezičkog, kulturnog i obrazovnog identiteta dijaspore.